The Experiment - Deney [2010]


Ne kadar masun görünürse görünsün her insan içinde bir ilkeli/vahşiyi barındırır. Uygun şartların oluşması durumunda da bu vahşi ve ilkel insan gün yüzüne çıkar. İşte başrollerinde Adrien Brody ve Forest Whitaker'ın yer aldığı "The Experiment - Deney" filmi de tam da bu konudan hareketle çekilen bir film. Daha doğrusu 2001 yılında çekilen Alman yapımı Das Experiment filminin yeniden çekimi.

Gelelim filmimizin konusuna. Bir huzur evinde yarı zamanlı çalışmakta olan Travis ( Adrien Brody ) bir anda işsiz kalır. Paraya ihtiyacı olan Travis, gazetede gördüğü günlük bin dolar kazanmayı vaat eden bir ilanı başvurur. Bu ilanda, on dört gün sürecek bir deneye gönüllü arandığı yazmaktadır. Seçmeler yapılır ve Travis ile birlikte toplam 26 kişilik bir deney grubu oluşturulur. Bu deneyde gönüllüler, oluşturulmuş hapishane ortamında on dört gün yaşayacaklardır. Her şeyin çok basit olacağını düşünen gönüllüler, hep beraber, insanlardan izole haldeki deney mekanına götürülürler. Ancak gönüllülerin bir kısmının gardiyan olarak seçilmesi ile işler bir anda değişecektir. Uyulacak kurallar basit olmasına rağmen on dört günü doldurmak hiç de kolay olmayacaktır.  

Basit ancak son derece etkileyici bir hikaye üzerine inşa edilmiş olan film gerilimli ve sürükleyici yapısı ile izleyicinin beğenisini kazanmayı başarıyor. Günler ilerledikçe insanların değişimi, para kazanmak için insanların neleri göze alabileceği, en masum görünen insanların bile şartlara göre içindeki vahşiyi ortaya koymaya başlaması çarpıcı bir şekilde bizlerin gözleri önüne seriliyor. Bu çarpıcı hikaye aslında ağır ilerliyor olsa da filmin gerilim düzeyinin iyi ayarlanması ile izleyiciyi sıkmamayı başarıyor. 

Tüm bu iyi hikayesine ilaveten Adrien Brody ve Forest Whitaker'ın sağlam oyunculukları da filmin başarısını bir kaç adım ileri taşıyor. Özellikle Forest Whitaker'ın performansını çok beğendiğimi belirtmek isterim. 

Filmle ilgili söylenebilecek tek olumsuz şey ise 2001 yapımı Das Experiment filmini birebir kopyalamış olmasıdır. Dokuz yıl gibi çok kısa bir sürede çekilen bir yeniden yapım filminden insan farklı bir şeyler bekliyor. Ancak dediğim gibi bu durum maalesef söz konusu değil. 

Sonuç olarak psikolojik gerilim filmlerini seviyorsanız, bu filmi beğeneceğinizi düşünüyorum. İzlemediyseniz tavsiye ederim. 

The Experiment (2010) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder