Knowing - Kehanet [2009]


Bu zamana kadar yaşadıklarımız kader mi yoksa tamamen tesadüflerden mi oluşmakta ? "Knowing - Kehanet" filmi genel olarak bu soru üzerine inşa edilmiş bir film. 

1959 yılı sonbaharında, öğretim yılının başında, bir ilkokuldan okuyan tüm öğrencilere bir ödev verilir. Bu ödevde çocuklar geleceği hayal edip, nelerin olacağını çizmeleri istenir. Çocukların çizdikleri gelecek hayalleri bir kapsülün içine konularak elli yıllığına kilitlenerek gömülür. Aynı gün 

Lucinda isimli küçük bir kızın başına ilginç olaylar gelmiştir. Aradan elli yıl geçer. Zaman kapsülü açılır. İlkokulun şimdiki öğrencilerine zaman kapsülünden çıkan zarflardan birer tane verilir. Bu zarflardan birini de Caleb Koestler ( Chandler Canterbury ) alır. Caleb'in aldığı zarfın içinden sadece liste halinde rakamların yazılı olduğu bir kağıt çıkar. Caleb'ın M.I.T.'de profesör olan babası John ( Nicolas Cage ) başlarda bu duruma pek aldırış etmemiştir. Sonrasında kağıdı incelemeye başlayan John, kağıt üzerinde yazılı rakamların, dünya üzerinde son elli yılda gerçekleşmiş küresel çaplı felaketlerin tarih, yer ve o felakette ölen kişi sayısını ifade ettiğini tespit edecektir. Dahası henüz gerçekleşmemiş üç olayın da olduğunu anlayan John, bu olayların önüne geçmeye çalışacaktır. 

Filmin, başlarda son derece gerilimli, gizemli ve heyecanlı bir yapıya sahip olduğunu ve bu sahip olduğu yapı itibariyle izleyiciyi kendisine bağlamayı başardığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak olaylar çözüldükçe film bocalamaya başlıyor. Finalde ise bana soracak olursanız son derece saçma bir şekilde hikayeyi bağlıyor. Filmin, bir noktadan sonra adeta tek taraflı bir dini vaaza dönüşüyor olması beni rahatsız etmiştir. 

Rakamların sırrının John tarafından bir anda çözülmesi, filmdeki yabancıların neden bu kadar süre bekledikleri, kağıtta ölü sayılarının belirtilmesi ( büyük felaketlerde açıklanan ölü sayılarının genellikle gerçek durumu yansıtmaması nedeniyle ) gibi mantık hatalarını barındıran film, bu açılardan pek çok puan kaybetmektedir. 

Sonuç olarak sıkılmadan izlenebilir bir film. Ancak finalde, filmin başındaki başarıdan eser yok. Başlangıcı ile beklentileri yukarılara taşıyan film, kötü finali ile bu beklentileri karşılamaktan çok uzak. İzleyip izlememek size kalmış. 

Knowing (2009) on IMDb


Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder