Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith-in İntikamı [2005]


Star Wars, sizce sadece bir film serisi midir ? 

Bu soruyu benim gibi büyük bir Star Wars hayranına soracak olursanız, alacağınız yanıt çok basittir aslında: Kocaman bir HAYIR.

1977 yılında hayatımıza girmiş olan Star Wars, aradan geçen yaklaşık 40 yıllık sürede dünya çapında büyük bir fenomene dönüşmüştür. Gerek derinlemesine hikayesi gerek yarattığı evren ve karakterleri, gerek efsane olmuş müziği ile bir film serisinden çok öte bir olgudur. İyi ve kötünün, aydınlık ve karanlığın, insanın kendi içinde yaşadığı bağlılığın, aşkın, sadakatin, açgözlülüğün, bencilliğin savaşıdır. Kısacası Star Wars, ne bir film serisi ne de fantastik bir hikayedir.

Neyse lafı fazla uzattık. Gelelim serinin hikayesi sırası olarak üçüncü, çekim sırası olarak altıncı filmi olan "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith-in İntikamı" filmine. Tüm hikayeyi birbirine bağlıyor olması sebebiyle belki de serinin en önemli filmi olarak görebileceğimiz filmde Anakin Skywalker'ın Darth Vader oluşuna, Luke ve Leia'nın doğumuna, İmparatorlu'ğun yeniden yükselişine ve daha pek çok önemli olayın gelişimine şahitlik edeceğiz.

Filmin konusu kısaca şu şekilde. Klon savaşlarının başlamasının üzerinden yıllar geçmiştir ve artık savaşın sonu yaklaşmaktadır. Bu arada General Griveous komutasındaki droid ordusu, Cumhuriyetin başkenti olan Coruscant'a saldırır ve senatonun lideri Şansölye Palpatine'i kaçırır. Şansölyeyi kurtarma görevi Obi-Wan Kenobi ve öğrencisi Anakin Skywalker'a verilir. Görev başarı ile sonuçlanır. Şansölye kurtarılır, güçlü bir sith olan Kont Dooku öldürülür. Ancak General Griveous kaçmayı başarır. General Griveous'un öldürülmesi savaşın sona ermesinin anahtarı gibi görülmektedir. Bu arada başkent Coruscant'a da huzursuzluk hakimdir. Zira Şansölye Palpatine, görev süresi sona ermiş olmasına rağmen savaş devam ettiğinden dolayı görevine devam etmektedir. Ayrıca Jedi Konseyinin işlerine de karışarak Anakin'i Jedi Konseyi'ne temsilcisi olarak atar. Durumdan rahatsız olan konsey, bu durumu lehine çevirmenin yollarını aramaktadır. Tüm bunlar yaşanırken Anakin, gizlice evlendiği karısı Padme'nin hamile olduğunu öğrenir. Padme'nin doğum esnasında öleceği ile ilgili kabuslar görmeye başlayan Anakin, sevdiğini kurtarmak için farklı yollar aramaya başlayacaktır. Bir de üzerine konseyin kendisine güvenmemesi ve gerekli değeri göstermemesi eklenince Anakin'in gideceği tek bir yol var gibi görünmektedir.

Her ne kadar serinin hayranları, ilk üçlemeyi daha çok beğeniyor olsa da ( ki ben de bu düşüncedeyim ) bu filmi ayrı bir yere koymak gerekir diye düşünüyorum. 1977-1983 yılları arasında vizyona girmiş olan ilk üçlemenin daha mistik bir havası ve farklı bir felsefesi olsa da "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı" filmi oynadığı kilit rol bakımından benim için çok farklı bir yerdedir. Zira kendinden önce vizyona girmiş beş filmde anlatılan hikayeyi bağlıyor olması sebebiyle serinin en kilit filmi olan "Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith - Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı" filmi, üzerine düşen bu büyük görevi hakkıyla yerine getiriyor. Hemen hemen herkesçe finalde ne olacağını ezbere biliyor olmasına rağmen hikaye o kadar etkileyici bir şekilde işleniyor ki hayran kalmamak elde değil. Anakin'in değişimi, İmparatorluğun içten içe yükselmesi, Jedi konseyinin dağıtılması ve daha pek çok önemli olayın yaşandığı film, tüm seriyi mükemmel bir şekilde bağlamıştır düşüncesindeyim. Harika aksiyonu, yerinde ve dozunda draması, oynanan politik oyunları, Anakin'in sevgisi ve karanlık tarafa geçişi mükemmel bir şekilde harmanlanmıştır düşüncesindeyim. Altı film boyunca ilmek ilmek dokunan hikaye, bu film ile nihayete ermiştir.

Sonuç olarak ölmeden izlenmesi gereken filmlerden biridir. Ancak seriyi mutlaka çekim sırasına göre izlemenizi tavsiye ederim. Zira o zaman bu filmden çok daha büyük zevk alacaksınız. İzlemediyseniz ilk fırsatta tüm seriyi izleyin derim.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder