Oz the Great and Powerful - Muhteşem ve Kudretli Oz [2013]


Lyman Frank Baum'un 1900 yılında yayımlanan "The Wizard of Oz / Oz Büyücüsü" romanı ilk kez 1939 yılında çekilen filmle beyazperdeye uyarlanmıştır. Kansaslı çiftlik kızı Dorothy Gale'in Oz diyarına gidişi ve oradan geri dönme çabası içindeyken başından geçen maceraların anlatıldığı film Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından, sinema tarihinin en çok izlenen filmi olarak açıklanmıştır. 

İşte 2013 yılında vizyona girmiş olan ve başrollerinde James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz ve Michelle Williams'ın yer aldığı filmde, Dorothy'nin hikayesinin öncesi yani, Oz Büyücüsü'nün Oz Diyarına nasıl geldiği anlatılmaktadır.

Gelelim filmin konusuna. "Muhteşem ve Kudretli Oz" ismiyle sirkte sihirbazlık gösterileri yapan Oscar Diggs'in ( James Franco ) yolu mucizevi bir şekilde Oz Diyarına düşer. Çapkın, üçkağıtçı ve biraz da bencil olan Oscar, geldiği bu yeni ülkeyi çok sevmiştir. Zira burada ilk karşılaştığı kişi olan güzeller güzeli Theodora ( Mila Kunis ), Oscar'ın yani Oz'un bu diyarın kralı olduğunu açıklamıştır. Zira Oz Diyarının kralı, kötü cadı tarafından öldürülmüştür. Kehanete göre de diyarla aynı ismi taşıyan bir büyücü kötü cadıyı yok ederek yeniden kral olacaktır. Theodora ile birlikte Zümrüt Şehre giden Oz, burada Theodora'ın kardeşi Evanora ( Rachel Weisz ) ile tanışır. Evanora'dan kehaneti ve geçmiş hikayeleri dinleyen Oz, kral olabilmek için kötü cadı Glinda'yı ( Michelle Williams ) öldürmek için yola koyulur. Ancak giriştiği bu macerada Oz'un, çok geç olmadan kimin iyi kimin kötü olduğunu öğrenmesi gerekecektir.

Hikaye olarak bir adamın değişmesi ve içindeki iyiliği ortaya çıkartma teması üzerine inşa edilmiş olan film, masalsı hikaye anlatımı ve sinemanın en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen 1939 tarihli filme olan saygısı ile biz sinemaseverlerin kalbini fethetmeyi başarmaktadır. Tiyatrodaki dekorları andıran görsel efektler ile yaratılan mekanları ile bizlere mükemmel bir görsel şölen sunan film, bu açıdan harika bir iş çıkarmıştır düşüncesindeyim. Hatta filmin girişinin siyah-beyaz olması ve sonrasında Oz Diyarının görülmesi ile birlikte filmin renklenmesi tercihi bile filme çok ayrı bir hava katmıştır. Tüm bunlar yaşanırken zaman zaman sinema tarihine yapılan göndermeleri ile de film, benim gönlümde ayrı bir yere sahip olmuştur.

Mila Kunis, Rachel Weisz ve Michelle Williams'ın, canlandırdıkları cadı karakterlere çok yakıştığını da belirtmek isterim. Özellikle filmin başındaki görünüşü ile Mila Kunis'e hayran kalmamak elde değil. Mila Kunis'in sonrasında yaşadığı değişim harika. Beyazlar içinde masumiyetin ve iyiliğin simgesi olan Glinda'nın Michelle Williams ile hayat bulması gerçekten çok yakışmış. Kötü cadı rolünde Rachel Weisz, kostümlerini çok beğenmemiş olsam da gerçekten de rolünün hakkını vermiş. 

Sonuç olarak her yaşta izleyiciye hitap eden bu filmi mutlaka izlemelisiniz. İzlemediyseniz ilk fırsatta, ailecek izleyin derim. 

Oz the Great and Powerful (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder