Devils Knot - Şeytan Düğümü [2014]


Çözümlenememiş ve rahatsız edici bir hikayeden hareketle çekilen bir film                                        
Gelmiş geçmiş en çok tartışılan cinayetlerden biri olan ve bugün bile hala herhangi bir çözüme ulaştırılamamış olan "Memphis Cinayetleri" üzerine yapılmış, tüylerinizi diken diken edecek etkili bir film.

Filmin etkisini arttıran en önemli unsur, hiç şüphesiz filmin konusunun gerçek hayattan uyarlanmış olmasıdır.

1993 yılında Memphis'in dinine bağlı insanların yoğunlukta yaşadığı bir kasabasında 8 yaşlarında üç çocuk kaybolur. Kasaba halkı ayaklanır ve hep birlikte çocukları aramaya başlarlar. Aradan çok fazla zaman geçmeden korkulan gerçekleşmiştir. Maalesef üç çocuk da vahşice öldürülmüştür. Kasaba halkı ve yerel polis, cinayetlerin şeytana tapanların işi olduğu konusunda emindir. Cinayetlerden bir ay sonra yaşları 16 ila 21 civarında olan üç genç tutuklanır. Elde olan deliller tutuklanan gençleri suçlamak için tam olarak yeterli olmasa da kasaba halkı ve polis, cinayetleri bu gençlerin işlediğinden emindir. Yapılan yargılama sonucunda gençlerden biri idam cezası alırken diğer ikisi şartlı tahliye hakkı olmadan ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Özel dedektif Ron Lax ( Colin Firth ) idam cezasına karşı oluşu ve tutuklanan gençlerin bu cinayetleri işlemediği düşüncesi ile olayları kendi açısından incelemeye başlar. Yaptığı incelemeler sonucunda, bu cinayet soruşturmasında polisin acemice hareket ettiğini, polislerin adeta bu olaya suçlu bulma ve halkı sakinleştirme çabası içinde olduğu sonucuna varır. 

Film, maalesef üzücü ve etkili bir hikayeden hareketle çekilmiş olsa da kurgusal açıdan pek çok yanlışlık yapıldığı düşüncesi bende ağır basmaktadır. Olay örgüsünün kurgulanması seyircinin aklını karıştırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Soruşturma ve duruşma evlerinin iç içe geçmiş olması, zaman zaman geriye dönerek gösterilmeyen soruşturma aşamalarının gösterilmesi çabası dediğim gibi sadece kafa karıştırmaktadır. Kurgudaki bu karışıklık seyircinin de bir yerden sonra sıkılmasına neden olmaktadır. Hele tüm bu karışıklığa ilaveten filmin sonunun herhangi bir yere bağlanamaması da filmin etkisini azaltmaktadır. Tamam sonuçta çözülememiş bir soruşturmadan hareketle çekilmiş olması sebebiyle filmin bu şekilde bitmesi doğaldır. Ancak burada şöyle bir soru akıllara geliyor: bu hikayeyi filme çevirmek ne kadar doğru bir tercihtir ? Olumlu veya olumsuz sorunun yanıtını tamamen size bırakıyorum.

Sonuç olarak daha iyi bir kurgu ile çok daha iyi olabilecek bir film olduğu düşüncesi bende ağır basmaktadır. İzlemezseniz hiç bir şey kaybetmeyeceğiniz bir filmdir. İzleyip izlememek tamamen sizin tercihinizdir.

Devil's Knot (2013) on IMDb

Google Plus'ta Paylaş

Mehmet Nar

Bu site dizi ve filmlerle ilgili rehber olma amacıyla bir grup amatör tarafından güncellenmektedir.
    Blogger YORUMLARI
    Facebook YORUMLARI

0 yorum :

Yorum Gönder